Op weg naar een hoger ‘allround’ niveau

Figuur MPAKT

BOOST YOUR BALANCE

Boek hier je sessie

Functional training

Functioneel trainen, focust op oefeningen die je helpen om de kwaliteit van je bewegingen te verbeteren en blessures te vermijden. Het is een opbouwende methode die zowel de beginnende sporter als de professionele atleet efficiënt ondersteunt en vooruit helpt.

Voordelen

• grotere beweeglijkheid
• versterking van de core
• betere lichaamshouding
• toename van spiermassa
• atletische lichaamsbouw
• meer kracht
• stimuleert gewichtsverlies
• extra uithoudingsvermogen
• preventie van blessures
• gericht herstel blessures
• verbetering levenskwaliteit

Waarom functional training?

Functional training mikt o.a. op meer beweeglijkheid, een sportievere lichaamsbouw, een verbetering van de houding en blessure-preventie. Een grotere bewegingsvrijheid met meer stabiliteit en souplesse draagt algemeen bij tot de verbetering van de levenskwaliteit.

Functional training kan je ook inschakelen om je specifieke sportprestaties te verbeteren (= sport specific training). MPAKT begeleidt je graag om je trainingsdoelen te verwezenlijken.

Methode

Functioneel Trainen of Functionele Fitness is een vorm van fitness waarbij wordt gefocust op het uitvoeren van functionele bewegingen. Dat zijn bewegingen die deel uitmaken van je dagelijks leven (bv. hurken, trekken, reiken, …)

Er is een bewegingscomponent in alle oefeningen. Dat betekent dat je leniger wordt en motorisch een betere controle krijgt over je bewegingen. De mobiliteit die je ontwikkelt, pas je toe in je dagelijks leven. Je bewegingen worden soepeler en beter onderbouwd.

Je verbetert je houding omdat je je hele lichaam gebruikt bij de oefeningen. Zo verminder je de disbalansen terwijl je ook went aan een hogere belastbaarheid. Hierdoor gaan je houdingsspieren beter functioneren. Je loopt minder kans op blessures, omdat je diverse spiergroepen combineert en omdat je door je betere mobiliteit en soepeler weefsels minder kans hebt op overbelasting.

Het is niet omdat functionele training niet focust op één spiergroep dat je niet gespierder kan worden. Je lichaam zal algemeen atletischer worden en uiteraard is er een ruime diversiteit aan oefeningen die zich op andere bewegingen (= andere spiercombinaties) richten.

Figuur MPAKT
Figuur MPAKT

Explosiviteit

Explosiviteit is de tijd die je nodig hebt om (maximale) kracht te kunnen ontwikkelen. Explosiviteit speelt een cruciale rol in tal van sporten, zoals krachtsporten als powerlifting en gewichtheffen natuurlijk, maar ook in atletiek en allerlei andere individuele sportdisciplines en teamsporten.

Uithoudingsvermogen

Uithouding bestaat uit twee componenten: de cardiovasculaire uithouding en de musculaire uithouding. Het cardiovasculaire uithoudingsvermogen is de capaciteit van het hart en de longen om jouw lichaam en spieren van zuurstof te voorzien. Het musculaire uithoudingsvermogen is de tijd dat je spieren kunnen doorgaan.

Figuur MPAKT
Figuur MPAKT

Versterken core

Het is belangrijk om de juiste stabiliteit op te bouwen voor je romp. Dit betekent dat je core zodanig getraind is, dat die de rest van je lichaam kan aansturen, zonder hierbij klachten te veroorzaken.
Een goede corestabiliteit zorgt ervoor dat je lichamelijke prestaties beter zijn – zowel in het dagelijks leven als op sportief vlak – en behoedt je voor blessures en is een fundament voor een betere lichaamshouding, zowel staand als zittend.

Voorkomen is beter dan genezen, zegt het spreekwoord. Door actief je romp te versterken en de balans en stabiliteit te verbeteren, zorg je ervoor dat er minder kans is op klachten aan de rug, liezen, hamstrings, knieën en enkels.

Mobiliteit en flexibiliteit

Mobiliteit is het vermogen om vlot en veilig universele menselijke bewegingen uit te voeren, zoals hurken, duwen, trekken, kruipen en rollen. Deze bewegingen, deze functionaliteit, zijn belangrijk voor de dynamiek in ons leven.

Mobiliteit speelt een enorme rol bij het verbeteren van de bewegingskwaliteit en het voorkomen van blessures gedurende ons hele leven. Velen verwarren mobiliteit met flexibiliteit. Flexibiliteit is slechts één onderdeel van onze mobiliteit.

Flexibiliteit is het vermogen van je gewrichten om door hun volledige bewegingsbereik te bewegen zonder pijn of stijfheid. Het verwijst ook naar de buigzaamheid van de spieren die de gewrichten ondersteunen. Flexibele spieren en pezen zorgen voor meer bewegingsvrijheid tijdens activiteiten. Om de flexibiliteit nuttig te maken, heb je stabiliteit nodig.

Kies je training